Ga naar de inhoud

Hier vind je straks extra informatie bij hoofdstuk 8.

Uitleg: Opwekking

Er is sprake van een opwekking wanneer in één of meer plaatsen door een bijzondere werking van de Heilige Geest een grote groep mensen tegelijk of in een kortere of langere periode tot verandering komen. Soms gaat dat gepaard met uiterlijke kenmerken of genezingen. In de kerkgeschiedenis zijn daar verschillende voorbeelden van bekend.

Kenmerken zijn vaak dat er voorafgaand aan een opwekking sprake is van een verval, maar ook dat er krachtig en meest over een lange periode veelvuldig om een opwekking gebeden is. In Schotland hebben veel opwekkingen plaatsgevonden. Enkele voorbeelden daarvan zijn Cambuslang (1742) Kilsyth (1742 en 1839), en Lewis (1949-1953) maar ook in Dundee (1840), in de gemeente van Robert Murray McCheyne. In Nederland hebben ook opwekkingen plaatsgevonden, o.a. in Nijkerk (1749-1752).

Dat verandering niet altijd bekering betekent, bevestigt de Puritein Jonathan Edwards wanneer hij na een revival (opwekking) constateert dat er zijn onder degenen die tot verandering kwamen, die later afvallig geworden zijn. Daardoor bestaan er soms twijfels rond opwekkingen, maar uit de kerkgeschiedenis is bekend dat er toch op veel plaatsen opwekkingen geweest zijn waar de Heere kennelijk getuigenis van heeft gegeven.

Uitlegvideo over de opwekking in Dundee (Engelstalig)